Mindenki számára komoly elhatározás egy építkezésbe belevágni. Véleményünk szerint jóval több gonddal jár, mint egy kész ház vásárlása, viszont pont ez a szép benne, ugyanis a sok tervezés és idő belefektetése miatt válnak majd az üres falak egy igazi otthonná.


Az alábbiakban pár hasznos tippel szeretnénk segíteni azokat, akik új otthon építésébe kezdtek, és azoknak is akik még csak tervezik azt.

Mielőtt belekezdenél...

Gondold át az összes, számodra fontos szempontot, pl. fontos a jó megközelíthetőség, csendes és félreeső helyen legyen, nagy vagy kisebb alapterületűt, mindemellett könnyen fenntartható épületben gondolkozol, szeretnél ház körüli kiskertet vagy sem, stb… Ne csupán magának az épületnek a költségeit vedd figyelembe, hanem a későbbi fenntartás költségeit is. Ezek a döntések segítségedre lesznek a telek kiválasztására való felkészülésben, majd az építésszel és más szakemberekkel való egyeztetés során.
Szereted a városi nyüzsgést, a friss falusi levegőt, esetleg az elővárosi nyugalmat? Az egyik legfontosabb első dolog eldöntened, milyen környezetben szeretnéd elkezdeni az építkezést.

Fontos a közösségi közlekedés elérhetősége, illetve a gépkocsival való megközelítési lehetőség. Gondold végig, hogy jelenlegi, illetve tervezett életviteled szempontjából az egyes döntési alternatívák, milyen idő, energia vagy költségtényezőket jelentenek.Az idő múlásával fontossá válnak olyan körülmények, mint az óvoda, iskola, üzletek, gyógyszertár közelsége, valamint a szabadidős tevékenységekre alkalmas intézmények megközelíthetősége is (mozi, uszoda, művelődési ház). Házat általában hosszútávra építünk, tehát érdemes fontolóra venned, mely tényezők a legfontosabbak a számodra, és melyekről tudsz lemondani. Például, egy lármás óvoda közelsége, amely kisgyermekes szülők számára igen fontos, nem biztos, hogy a legkellemesebb szomszédság idősebb emberek számára. Fontos megismerni, hogy a kiválasztott területen az elkövetkező időben milyen – már eldöntött, vagy várható – fejlesztések valósulnak meg. Ha egy panorámás telek, jelenleg szép kilátással rendelkezik, nem biztos, hogy ez a jövőben is így marad. Elképzelhető, hogy egy magasabb ház később eltakarja ezt, vagy egy autópálya készül a völgyben.

Ismerd meg a terület alakíthatóságával járó előnyöket, és annak korlátait. A telek lehet, hogy szemre nagyon tetszetős, de fontos szerkezeti-építési szempontból is mérlegelni kell a lehetőségeket. Nem biztos, hogy egy meredélyen lévő festői telek alkalmas arra, hogy olcsón házat építsünk rá a magas alapozási költségek miatt. Gyönyörűek a tavak, de közelségük arra figyelmeztet, hogy a környéken magas lehet a talajvíz. Fontos kiemelni, hogy célszerű már a telekkiválasztásnál szakember, építész bevonása, mivel sok esetben ezekre a speciális kérdésekre nem lehet szakmai ismeretek nélkül választ adni.

Házépítésnek egy meghatározó paramétere a teherhordó talaj minősége. A beépítésre kiválasztott talaj nem lehet üledékes (fagy hatására felemelkedik) és nem lehet tőzeges (lápos). Érdemes ellenőrizni a környék talajvíz szintjét is. Kételyek felmerülése esetén még a telek megvétele előtt érdemes ellenőriztetni a geológiai viszonyokat, mivel a nem megfelelő talaj, ugyancsak növeli az építés költségeit. Ehhez talajmechanikus szakemberre van szükség.

Ellenőrizned kell a telek megközelíthetőségét. Nem elég arról meggyőződni, hogy személygépkocsival járható júniusban az út, hanem végig kell gondolni, hogy hóban, fagyban is megtehető-e ugyanez. Az építés során teherautók fogják az építéshez szükséges anyagokat szállítani. Ezeknek el kell jutniuk valahogy a telekhez. Előfordulhatnak súlykorlátozások, vagy olyan kanyarok, emelkedők, egyéb útviszonyok, melyeket esetleg ezen gépjárművek nem tudnak leküzdeni. Ha fennállnak korlátozó tényezők, már előre végig kell gondolnod azok elhárítását, kikerülését. Bármennyire kecsegtető egy telek, ha oda nem lehet eljuttatni a ház építéséhez szükséges erőforrásokat, már az építési engedély kiadása is problémát jelenthet.

A leendő szomszédokkal lefolytatott beszélgetés igen értékes, fontos információk forrása – nem csupán a helyi lakosokról, de a környék „életritmusáról” is -, különös tekintettel azokra a visszhangokra, zavaró zajokra, amelyeket áthaladó repülőgépek vagy a diszkóból kihallatszó zene, stb. okozhat. A helyi lakosokkal történő beszélgetések megkönnyítik a döntést, illetve az építés tervezését (hálószobák zajjal ellentétes oldalra helyezése, vagy visszalépés a telek megvásárlásától).

Igen fontos tudnod, hogy az általad házépítésre kiválasztott telek környezetében korábban milyen épületek épültek. Vedd figyelembe az épületek magasságát, illetve a tető-fajtákat. Ily módon közelítő képet kaphatsz arról, hogyan nézhet majd ki álmaid háza, még mielőtt a helyi területrendezési tervbe bepillantasz. Ezt mindenképpen célszerű megtenni – javasolt építész bevonásával – a döntéshozatal előtt, hisz ez határozza meg, hogy az adott telekre egyáltalán mi építhető. Tájékozódj, hogy a kiszemelt telek vonzáskörzetében milyen nagyobb beruházásokat terveznek. Erről szintén a helyi rendezési tervből nyerhetsz információt, mely városok esetében az adott település honlapján elérhetők, de a település építésügyi hatóságánál személyesen is megtekinthetőek.

A kiszemelt telek lehet közművesített vagy közművesítés nélküli. Közművesített az a terület, ahova legalább egy közműhálózati csatlakozás be van vezetve. Ellenőrizd, hogy a telket értékesítő mit ért a telek adottságai esetében közművesítésen. Előfordulhat, hogy a többi hálózat jelentős távolságra fekszik a telektől vagy kapacitások miatt már nem járulnak hozzá további rákötésekhez. A közművesítés nélküli telek semmiféle csatlakozással nem rendelkezik, de lehetséges, hogy a közművezetékek nagyon közel vannak és bővíthetők. Ilyen esetben mindenképpen célszerű beszerezned az érintett szolgáltatótól nyilatkozatot, annak elkerülésére érdekében, hogy esetlegesen tévesen adott szóbeli információk miatt nem kalkulált plusz költségek merüljenek fel. A közműszolgáltatásba bekapcsolás költségei eltérőek és számos tényezőtől függhetnek, ezért mindenképpen javasolt előkalkulációt kérni. Az építkezési folyamatra kész, közművesített telek rendszerint drágább. Érdemes átgondolni, hogy ugyan a közművesítés nélküli telekhez kedvező áron hozzá lehet jutni, ám a közművesítés akár évekig is elhúzódhat és igen költséges folyamat. Ha fontos számodra, hogy a házad gyorsabban felépüljön, jobb, ha közművesített telket vásárolsz, vagy olyat, amelynek közvetlen szomszédságában ott van a bővíthető közmű hálózat.

A kiválasztott telekre vonatkozó korlátozások jellemzően természet- és műemlékvédelemből eredhetnek. Ilyen lehet, például a kiválasztott telken álló régi épület, mely valamilyen védettség alá esik, ami jelentheti akár azt is, hogy annak elbontása, átépítése tilos. Ezek azért ritkább esetek, de egy építész szakember ebben is jelentős segítséget tud nyújtani. Arra vonatkozó információt, hogy a terület műemlékvédelem alá esik-e vagy sem, a helyi területrendezési tervből megtudhatod meg.

Finanszírozás, anyagi lehetőségek

Tekintsd át a pénzügyi helyzetedet. Nagyon pontos becslés szükséges arra nézve, mennyit vagy képes befektetni a házépítésbe, mennyi a várható üzemeltetési költsége, esetleg milyen havi kölcsöntörlesztésre vagy képes. Gondolkozz reálisan és vegyél figyelembe tervváltozatokat.

A házépítés költségei helyi adottságoktól, az épület alapterületének bonyolultságától, illetve a kivitelezési szabványoktól függnek. Erre becslést nem lehet adni, mivel mind az építőanyagok, mind a kivitelezési díjak nagyon nagy eltéréseket mutatnak országrészenként, építési helyenként, tervváltozatokként, illetve azok műszaki tartalma szerint is.

Általánosságban elmondható, hogy a szerkezetkész állapot a teljes, „kulcsrakész” állapot építési költségvetésnek kb. 35-45 százalékát teszi ki.
Végezz összehasonlítást a helyi árakkal. Kérdezd meg a környezetedet az építkezési árakról (pl. mennyi egy kőműves órabére). A teljes költségek számos tényezőből tevődnek össze, amelyek az építési folyamathoz kapcsolódnak, ezeket a komplex költségértékelésnél érdemes figyelembe venni.

Építkezésed finanszírozásának több módja lehetséges. Megtakarítás, lakás eladása, családi kölcsön, illetve hitel. Ha hitellel számolsz, érdemes előzetesen felkeresni a bankot és hitelképességi lehetőségeidről érdeklődni. Anyagi helyzetedtől függ, mekkora hitelt vehetsz fel.

Az állam vissza nem térítendő támogatás – CSOK / Családi Otthonteremtési Kedvezmény – formájában segít, de ennek különböző feltételei vannak. Ezen lehetőségek ügyében szintén célszerű megkeresni a refinanszírozó pénzintézeteket és tájékozódni az éppen aktuális lehetőségekről.

További megtakarítás-hitel lehetőség, a támogatott lakástakarék-pénztárak rendszere, melyek igénybevételéhez azonban megtakarítási időszaknak kell jellemzően lennie, így ezen források későbbi igénybevételére már korábban gondolni kell.

Az energiatakarékos családi ház elsősorban az épület fenntartásának alacsony költségei szempontjából fontos (a fűtési, hűtési költségek a fenntartási költségek 80 %-át teszik ki). Egy jól átgondolt programmal nagyságrendileg alacsonyabb üzemeltetési számlákat lehet elérni. A falak energiatakarékossági követelményei egyre szigorúbbak, érdemes tehát olyan megoldást választani, amely a jövőben is szavatolja ezen normák betartását.

A bennünket érdeklő információkat érdemes pontosan és több forrásból beszerezni. Ellátogathatsz építőipari vásárokra, kiállításokra vagy megismerkedhetsz az ágazat szakmai (építőipari gyártók, kivitelezők) internetes weboldalaival. Érdeklődhetsz nálunk is bármely elérhetőségünkön, e-mailben, telefonon, Facebookon vagy itt, a weboldalunkon keresztül is írhatsz nekünk.

Miután mindent átgondoltál, és eldöntötted hogy belevágsz...

Megszületett a döntés, hogy hol kívánod megvalósítani álmaid házát. Már ebben a részben is ajánlottunk, hogy célszerű bizonyos döntéseknél szakembert bevonni az adott munkafolyamat szakaszaiba. Most áttekintjük, hogy a teljes építkezés során kikkel, és mely területen kell / javasolt együtt dolgozni.

Az építkezés előkészítése során és az építkezés időtartama alatt, minden szakaszban szakemberek támogatására van szükséged:

Fontos, hogy már az ingatlan kiválasztásánál legyen egy szakember, aki segít neked abban, hogy a kiválasztott ingatlan alkalmas legyen a tervezett épület elhelyezésére (beépítési előírások beszerzése, közmű lehetőségek, stb).

A tervezési folyamat egyik legfontosabb szereplője. Fontos, hogy ne feltétlenül az ár alapján döntsünk. Nem a legolcsóbb ajánlat mindig a legkedvezőbb. Egy hibás, rossz terv biztos többlet költséget okoz. Amennyit a tervezési díjon esetleg megtakarítanál, annak többszörösébe kerül a hibák helyrehozása. Egy átgondolatlan terv tönkreteheti a teljes beruházást. Javasoljuk a kiválasztott építész referenciáit nézzétek meg, beszéljetek lehetőség szerint korábbi megrendelőkkel, hogy minél több információ birtokában adhassatok megbízást.

Az építkezés másik meghatározó szereplője.

Csak olyan partner végezhet ilyen kivitelezési munkát, aki az illetékes kamaránál regisztráltatta magát. Ez nem jelenti azt, hogy feltétel nélkül elfogadhatsz olyantól ajánlatot, aki rendelkezik ilyennel, de akinek nincs meg ez a jogosultsága, az nem folytathatja ezt a tevékenységet. Fontos, hogy minden megállapodást szerződésben, megállapodásban rögzítsetek. Javasoljuk – csakúgy, mint a tervező esetében – referenciák megtekintését, a korábbi megrendelők véleményének kikérését, hisz ez sokat segít a leendő partner objektív megítélésben. Jó ötlet a nemrég azon a környéken építtetőkkel beszélni, ők kikkel, és milyen érvek mellett döntöttek az egyes vállalkozó partnerek kiválasztásánál.

Nagy segítséget jelent olyan kivitelezőknek az alkalmazása, akik egy gyártó saját, minősített partnerei, hisz ezen szakmai partnerek teljesítik azokat a szigorú követelményeket, melyeket a gyártók folyamatosan elvárnak és ellenőriznek.

Jellemzően az építész /vezető /tervező vonja be őket a tervezés folyamatába. A szükséges szakági tervezők adott tervezési folyamatba való bekapcsolódását jogszabályok írják elő. Nem minden esetben van rá szükség, függ a tervezett élet paramétereitől, az építés helyétől, az elvárt műszaki megoldásoktól.

Ezek ismeretében lehet szükség, gépész- villamos- energetikus-, statikus mérnök bevonására. Az egyes mérnökök jogosultságait az illetékes kamara igazolja, melyen keresztül biztosított, hogy csak kellő felkészültséggel rendelkező szakemberek vehessenek részt ilyen munkákban.

A tervezők jogosultságait a www.mék.hu, illetve a www.mmk.hu honlapokon lehet ellenőrizni.

Feladatuk kettős. Korábban jeleztük, hogy akár már a telek kiválasztásánál szükség lehet a szakértelmükre, amennyiben a kiválasztott telek geológiailag érzékeny területen fekszik. Szükség van a munkájukra a megvalósítás első szakaszában, amikor a telek paramétereit leellenőrzik. Ezt célszerű megtenni azért, hogy elkerüld azt az esetet, hogy más van a térképmásolaton, mint a valóságban. A tervezett ház kitűzésénél, illetve a kész ház térképen történő feltüntetésénél is szükséges lehet bevonni őket.

A kivitelezőnek kell biztosítania, hogy az általa elvégzett munka megfelel a terveknek, illetve az érvényben lévő építési jogszabályoknak és szabványoknak.

Alábbiakért felel:

  • az építményfajtának, építési tevékenységnek megfelelő jogosultságának meglétéért, a szakmunka irányításáért,
  • kormányrendeletben meghatározott feladatai körében – az építmény, építményrész jogerős és végrehajtható építési engedélynek, és a hozzá tartozó jóváhagyott engedélyezési terveknek, illetve a jogszabályban meghatározott kivitelezési terveknek megfelelő megvalósításáért
  • az építési tevékenységre vonatkozó szakmai, minőségi és biztonsági előírások megtartásáért
  • a munkálatok végzésének szakszerűségéért

A műszaki ellenőr az általad megbízott szakember, aki jogszabály alapján a következőkért felel:

  • a jogerős és végrehajtható építésügyi hatósági engedélyben és a hozzá tartozó, jóváhagyott, engedélyezési záradékkal ellátott tervdokumentációban, valamint a kivitelezési tervekben foglaltak betartásáért,
  • az építési munkaterület átadásáért,
  • az építőipari kivitelezési tevékenység végzésének ellenőrzéséért,
  • azért, hogy az építmény rendeltetésszerű és biztonságos használatához szükséges járulékos építmények, tereprendezési, fásítási, parkosítási munkálatok az építménnyel együtt valósuljanak meg,
  • az e törvényben meghatározott esetekben személyes adatok közléséért és jogszabályban meghatározott esetekben a megjelölt adatok bejelentéséért.

A fenti feladata mellett szakmai partnered is lehet egyben, hogy mindenben a Te érdekeidet képviselve járjon el. Ez egy bizalmi kapcsolat, hisz akkor lesz ez valóban hatékony, ha a Te szempontjaidat a sajátjaként érvényesíti, ennek szellemében ad tanácsot.