A támfalak szintkülönbségek áthidalására szolgálnak, szerkezetükkel megtartják a mögöttük lévő földtömeget, megakadályozzák annak lecsúszását, de általuk izgalmasabbá, zegzugosabbá tehetjük kertünket.

Támfalak építésével erősen meredek területeken olyan enyhébb lejtésű, vagy akár vízszintes teraszok alakíthatók ki, melyek használati értéke a rajta kialakított funkciónak megfelelően megnő. Ezért támfalak építésére elsősorban erősen lejtős terepen van szükség. Eltérő terepszintek áthidalása rézsűkkel is megoldható, azonban a rézsűk a kert alapfelületéből a támfalakhoz képest lényegesen nagyobb helyet foglalnak el.

Ha a beépítendő rézsű meredeksége olyan nagy kellene legyen, hogy állékonysága bizonytalanná, kezelése nehézkessé válna, akkor célszerűbb támfal építésében gondolkodni. A támfal a rézsűvel ellentétben keskeny sávot foglal el a kertből, azaz vonalszerű létesítmény. Ebből adódóan a támfal vonalvezetése (egyenes, íves, lépcsőzött) alapvetően meghatározza a kert arculatát. Általános elvként követhető, hogy az épületek közelében inkább az egyenes vonalvezetés a célszerű; minél távolabb kerülünk az épülettől, annál oldottabb lehet a támfal vonalvezetése is, természetesen mindig az adott környezethez igazodva.

A kerti terephez igazított támfalak magassága igen változó: az alacsony, 40-50 cm-es ülőfalaktól egészen akár 2 m magas fal kialakítására is szükség lehet. A támfalak magasságát az átlagos emberi horizontszint alatt (1,3-1,4 m) alatt célszerű tartani, és az egymás felett elhelyezkedő támfalrendszerek telepítését konkáv térképzés igényével célszerű kialakítani. Az 1,0 méternél alacsonyabb támfalak általában építési engedély nélkül építhetők, ennél magasabb támfalak építése engedélyköteles tevékenység.

támfal anyagának megválasztásakor célszerű figyelembe venni a telken és tágabb környezetében található építmények, burkolatok építőanyagát, és – a stíluskavalkád elkerülése érdekében – ahhoz anyagban, színben, rakási módjában harmonizáló támfalat építeni.

Elérhető készletekről, árakról érdeklődjön bármely elérhetőségünkön.