A gyepek, pázsitfelületek fontos részei a díszkertnek. Sokan haszontalannak vélik, hiszen „a fűvel csak baj van”: öntözzük, műtrágyázzuk, hogy nőjön… Ha megnőtt meg csak a bajunk van vele, hogy vágjuk… Ez azért nem teljesen így van.

A pázsitnak előnye is van, hiszen ez borítja azt a területet, ahol közlekedünk, ahol napozhatunk, ahol a gyerekek játszhatnak. Az való igaz, hogy van munka vele, ezért nem is éri meg aránytalanul nagyra terveznünk a gyepfelületet a kertünkben. Inkább legyen kisebb, de minőségi. A gyep minőségét, szépségét sok minden meghatározza, a talaj adottságoktól kezdve a megfelelő fűfajta keverék kiválasztásáig.

Mire jó a gyeprács?

A gyeprácsok is jelentősen hozzájárulhatnak a gyep szépségéhez, és funkcióinak bővítéséhez. Mert mire is jó egy gyeprács? Elsősorban növeli a teherbíró képességét a pázsitnak. Hiszen ha száraz időben autóval végighajtunk a füvön, akkor nem valószínű, hogy az kárt tesz benne. Eső után, amikor a víztől laza a talaj, már nagy károkat tudunk okozni egy ilyen kocsikázással.

A gyeprács ezen is segít, hiszen a terhet jobban elosztja, nem károsodik a fűfelület. A vakondok ellen is jó, mert ez az egyébként hasznos állat a pázsit alatt „működve” már kevésbé hasznos. A gyeprácsozott területen hamar észreveszi, hogy nem tud feljönni a felszínre, így távozik.
E fűkiegészítő elemek könnyen és gyorsan lerakhatók. Gyeprácsból leggyakoribb a műanyag és a beton, de létezik keményfából készült is. A gyeprács használatakor azonban nem mindegy, milyen a talaj szerkezete. Homokos, laza szerkezetű, szemcsés talajnál nem biztonságos az alkalmazása, mert nagyobb terhelésnél megcsúszhat a burkolat. A gyeprács lefektetése nem bonyolult, akár házilag is kivitelezhetjük, s nincs szükség szegély kialakítására sem.

Gyeprácskő vagy betongyeprács

A gyeprácskő (vagy más néven pázsitrácskő, gyephézagos beton térkő) arra jó, hogy legyen egy szilárd (beton) burkolat az adott udvarrészen (pl. bejárón), ami mégis valamelyest a természetesség látszatát kelti. A rácslyukakban ki tud nőni a fű, de el tud szivárogni az eső meg az olvadó hó. Olyan helyen is ideális, ahol nagy fák vannak, hiszen egy szilárd, teljes fedést biztosító út ezeknek a vízkészleteit igen megcsappantatná. A betongyeprács azonban út is, de a fa gyökereihez is leszivárog róla a víz.

A gyeprács lerakása

A gyeprács fektetése nem egy ördöngös dolog, akár házilag is hozzáláthat.
Nincs szükség szakemberre a lerakáshoz, és szegélyt sem kell kialakítani a burkolat köré. Munka van vele, és ügyelni kell az egyenletes lerakásra, de ezen túl semmi olyan nincs, amit egy háza körül ezt-azt elvégző ember ne tudna megcsinálni, még akkor is, ha korábban még sohasem rakott le gyeprácsköveket. Vágjon bele bátran, sikerülni fog.

Arra azonban figyelni kell, hogy laza szerkezetű, például homokos talajra körültekintően kell lerakni még a beton gyeprácsot is, mert nagy terhelésnél nem lesz biztonságos. Megfelelő alátámasztás híján egy tehergépkocsi ráhajtásnál könnyen megcsúszhat a burkolat. Ha azonban az udvara talajával nincs ilyen gond, akkor bátran hozzáláthat a gyeprács burkolat kialakításának.

Elérhető méretek: 40x40x10, 60x40x10, készletekről, árakról érdeklődjön bármely elérhetőségünkön.