Térburkolatokat gyártó és forgalmazó partnereink:

A fenti gyártók bármely termékét be tudjuk szerezni, de készletről is több, mint 3000 m2 térkőből választhat.

Árakról, elérhető készletekről minden esetben érdeklődjön bármely elérhetőségünkön, vagy kattintson az ‘Ajánlatkérés’ gombra.

Térkő lerakása:

1. A talaj kiemelése a vízelvezetés figyelembe vételével (mélység: gépkocsiterhelés esetén min. 40 cm; személyforgalomnál min. 25 cm).

2. Szintek, valamint a burkolandó felület kimérése. Szegélyezés építése (előre gyártott szegélyelemekből) ebben a fázisban javasolt.

3. Az ágyazati anyag felhordása, elterítése (kőzúzalék 3-5 mm-ig).

4. A tükörszint kialakítása, tömörítése, majd kihúzása a lapvastagsággal csökkentett szintre (plusz rátartás a vibrálás miatt).

5. Kiegyenlítés, majd ismételt kihúzás a fent említett szintre.

6. A térkő rakása. Mindig magunk előtt rakjuk, az ágyazatra lépni tilos!

7. Szükség esetén kőtörővel, vagy kővágó géppel szabhatjuk a követ.

8. A szélső sort az előre épített szegély tartja, vagy utólag támasztjuk meg földnedves betonnal.

9. Fugák kitöltése finom homokkal, majd bevibrálás a térkövek esetében. A homok a fugába tömődik, ahol szükség esetén újratöltjük, majd besöpörjük.

10. A fugázó homok hézagkitöltését locsolással elősegíthetjük. A maradék homokot száradást követően lesöpörjük a felületről.

GY.I.K.

Hogyan tudom megakadályozni a fű és gaz kinövését a kövek közül?

Megfelelő fuga anyag kiválasztásával, illetve erre alkalmas vegyszer permetezésével, illetve a kivitelezés során geotextília használatával.

Szükséges ápolnom a térköveket, hogy hosszabb ideig maradjanak szépek?

Igen, a megfelelő karbantartás és a tisztítás elengedhetetlen a hosszan tartó igényes megjelenés szempontjából.

Hogyan tudom a guminyomokat eltüntetni?

Térkő általános alaptisztítószer alkalmazásával.

Használhatok-e ipari sót a téli síkosság mentesítésre?

Az első télen nem ajánljuk és a továbbiakban is csak homokkal való keverésével. Az olvasztó anyagokat nem szabad durvára őrölve nagy szemnagyságban a felületre juttatni, hanem oldatban vagy kisebb szemnagyságra őrölve.

Szükséges-e betonozni a térkő lerakása előtt?

Nem, sőt káros is lehet a nem megfelelően elkészített és friss állapotú betonalap.

A leszállított térkő fehér foltos beépíthetem-e?

A kivirágzás műszakilag elkerülhetetlen, de a termék műszaki jellemzőit és használati értékét nem befolyásolják. Ez csak átmeneti jelenség, az időjárás és a környezeti hatások következtében természetes módon a lerakást követően 1-2 éven belül eltűnik. A mészkivirágzás nem képezi reklamáció tárgyát.

A 2 hónapja lerakott burkolaton fehér színű „salétrom” jelent meg.

A kivirágzások keletkezésének előfeltétele, hogy a fiatalkorú beton többször egymás után nedvessé váljon és kiszáradjon. Ezért kerülni kell a víz állandó jelenlétét az alépítményben és a víz felületre történő rávezetését.

Le tudom saját magam rakni a térköveket, ha nincs benne gyakorlatom?

Minden egyes kivitelezés más és nagyon sok tényező befolyásolja. A talaj összetétele, lejtése, vízelvezetés, felhasznált anyagok minősége, stb. Minden esetben kérje ki szakember véleményét is.

Hogyan kell előkészíteni a talajt a térkövek/lapok lerakásához?

A földmunkák első lépéseként egyenletes és megfelelően tömörített alapréteget hozzunk létre megfelelő időjárási viszonyok mellett. A kiásást 30 cm-rel szélesebbre készítsük, mint a burkolókővel burkolt terület. A kiásott talajnak esésben kell lennie. A hosszanti esés legyen legalább 0,5 %-os (vagyis minden 1 méteren 5 mm), a keresztirányú esés legyen legalább 2,5 %-os (vagyis minden 1 méteren 25 mm). A talaj alaprétegnek a csapadékvíz elvezetése miatt kell esésben lennie. A laza és a szemcsés talajú réteget ajánlott tömöríteni hengerezéssel. Minden esetben kérje ki szakember véleményét is.

Milyen anyagokat javasolnak a beépítéshez?

Az útügyi előírásoknak megfelelő fagyvédő rétegnek csak humuszmentes, meghatározott szemcseméretű homokoskavics, zúzott kőzet, vagy ezek egyenlő arányú keveréke alkalmas. Zúzalékágy (burkolatágy): a jól tömörített és pontosan elkészített fagyvédő réteg felső síkjára 2 – 5 mm-es szemcseméretű zúzalékból ágyazatot hordunk fel lazán, egyenletes (min. 3, max. 5 cm) vastagságban. Minden esetben kérje ki szakember véleményét is.

Mire kell figyelnem a térkövezett felület vibrálásakor?

Arra, hogy megfelelő terhelésű gumilapos vibrátort alkalmazzunk! Megjegyzés: a lapokat nem vibráljuk!

Mely termékek alkalmasak egy kocsi beálló kialakítására?

Minden olyan térkő termékünk, amely vastagsága 5 cm-nél nagyobb.

A térkő lerakását követően mennyit kell várni, hogy autóval rá lehessen hajtani a felületre?

A térkő lerakását követően, ha beseprő és tömörítő munkálatok is lezajlottak, a kivitelezők levonultak a munkaterületről, a burkolat azonnal használható.

Kifakulnak a térkövek egy idő után?

Megfelelő tisztítás és karbantartás mellett nem fakulhatnak ki.